diumenge, 27 de febrer del 2022

Nā Akua

Nā Akua, nā Aumakua e Po'e Kahiko Kupuna. Els déus, els guardians i els ancestres.

A Hawai'i tenen més de 400.000 déus i deesses. El terme nā Akua és modern, tradicionalment se'ls anomenava pel nom, però amb l'arribada dels missioners es va introduir el concepte d'un sol déu per al que calia una paraula per a anomenar-lo: ke Akua. Per parlar dels déus es posa el plural: nā.

Hem de creure en l'existència de nā Akua perquè són la font de sanació. Tant si fem un Lomilomi com si fem un Ho'oponopono, el practicant o terapeuta no és qui sana a la persona, són els Akua qui ho fan. El meu Kumu (mestre) diu que li és igual si creus en un sol déu o en tots, el que és important és que hi creguis.

Els Aumakua són els guardians. Ancestres amb un poder especial als que podem recórrer demanant-los ajuda i protecció o allò que vulguem. Poden prendre diferents formes o cossos per fer-nos arribar el seu missatge, com ara una honu (tortuga), un pueo (mussol), un vent, ...

Els Po'e Kahiko Kupuna són els ancestres antics. Els Kupuna són les persones grans, que tenen el coneixement que els dóna la seva edat. Els Poe Kahiko Kupuna són els que ja han passat a l'altra banda de l'arc de sant Martí.

Tots ells ens recolzen, ens passan el seu mana (energia), ens protegeixen i guien. Només cal que estiguem connectats, que tinguem els nostres aka (cordes) nets de pohaku (pedres o càrregues).