dilluns, 15 de maig del 2023

Sanació ancestral a Hawai'i

Què feien ancestralment (i què segueixen fent encara en alguns llocs) a Hawai'i quan algú de la família emmalaltia? Pule, pregar. Kūkulu kumuhana, tots fan de la seva part per ajudar al malalat a sanar. Ho'oponopono, arreglar allò que han fet malament i que pot estar fent que la persona hagi emmalaltit. La'au Lapa'au, preparar plantes que ajuden a curar. Lomilomi, toc sanador d'aloha, el massatge ancestral hawaià, amor incondicional a través de la pell, del cos, alinear el cos per alinear l'esperit. Tot és igual d'important.

I quan? Quan hem de fer-nos un Lomilomi? Quan hem de fer Ho'oponopono? Escolta el teu cos. No facis cas del teu cap, de la teva ment. Escolta el teu na'au, la teva ment visceral, el teu cor, la teva panxa. Potser estàs passant una mala temporada. Potser no dorms ve. Potser estàs intranquil·la. Potser estàs trista o cansada. O tens dolors. O... o simplement necessites una estona per a tu, per cuidar-te.

Lomilomi és el toc sanador d'Aloha. Lomilomi només s'ensenyava dins de la família per tenir cura de tots els membres de l''ohana. Tenim la sort que ara s'està ensenyant fora de la família i fora de Hawai'i i ha arribat fins aquí. Seguim la tradició de moltes generacions de hawaians i estenem els braços d'aloha a la nostra terra.