dilluns, 17 de juny del 2024

Espiritualitat Hawaiana

Des de la nostra cultura occidental i cristiana ens pot semblar que l'espiritualitat ve donada per unes pràctiques concretes.

De fet és el que ens ha arribat des de Hawai'i, el Ho'oponopono del mantra, el Ho'oponopono fake que no és més que una apropiació del nom d'un procés sanador hawaià ancestral per designar una pràctica creada per satisfer la nostra forma de viure i veure el món que casa molt bé amb el sentiment de culpa del cristianisme.

I si tu practiques el Ho'oponopono del mantra i et funciona, fantàstic! Però ha de quedar clar que no és ancestral. És una creació de la Morrnah Nalamaku Simeona que va viatjar pel món, va conèixer altres creences i amb tot això va crear una cosa nova a la que va donar el mateix nom que a una pràctica ancestral hawaiana de sanació, Ho'oponopono. I aquest mal dit Ho'oponopono funciona com tots els mantres, perquè les paraules tenen poder, tenen energia.

I que quedi clar que jo, com la majoria de persones a Occident, hem arribat a Hawai'i, a l'espiritualitat hawaiana, a través d'aquest Ho'oponopono del mantra.

L'espiritualitat hawaiana és una forma de viure i d'entendre el món com una part integral d'un mateix. Tots som un. Tots som 'ohana.

Per aprendre què és l'Espiritualitat Hawaiana hem d'entendre la seva forma de viure i de pensar i fer-la nostra.

Els 8 pilars en el que se sustenta la vida dels Kanaka 'Ōiwi, els que anomenem hawaians, són els següents: nā Akua, Pule, Aloha, Pono, 'Oia'i'o, 'Ohana, Hana i Makaukau. I en les properes setmanes anirem parlant de cadascun d'ells. Un altre cop. Perquè cada cop és diferent, s'aprofundeix més o es veuen matissos diferents. Hi ha nivells i capes.